Solfège

<< open je oren! >>

Solfège betekent (relatieve) gehoortraining, of te wel ‘weten wat je hoort’. Voor iedereen die zich wil verdiepen in de ‘gedachte achter de muziek‘: de taal muziek en de grammatica erachter. De meeste leerlingen komen met de vraag ‘ik wil weten wat ik nu eigenlijk aan het doen ben op mijn instrument!’.

Wat ga je leren in deze cursus?
Alles, maar dan ook alles!, over intervallen, akkoorden en toonladders. Niet alleen de theorie hiervan, maar ook het razendsnel op gehoor leren herkennen en kunnen benoemen. M.a.w. je gaat je voorstellingsvermogen trainen en je gaat verbaasd zijn over de mogelijkheden die je dat gaat bieden, als eenmaal ‘je oren open‘ zijn. Daarnaast ook: ritme-tikken, van blad lezen, notenschrift en een oude do-re-mi methode van omstreeks 1910 (en nog steeds actueel).

En dit alles in een warme omgeving waarin je gestimuleerd wordt -en zelf ook anderen kunt stimuleren- om intensief en op een goede en persoonlijke manier deze onderwerpen onder de knie te krijgen. Dit is ook de reden waarom ik met een kleine groep werk, dus ik kan niet iedereen toelaten.

– Een must voor mensen die auditie bij een beroepsopleiding willen doen – de praktijk leert dat de meesten stranden op dit onderdeel. Deze cursus zal je in 1,5 jaar opleiden tot het niveau dat gevraagd wordt bij een auditie.
– Met spoed solfège/theorie nodig? Neem in dat geval contact met me op.

Voor wie?
Solfège is voor ALLE muzikanten. Ik heb in de loop van de jaren o.a. gitaristen, bassisten, drummers, zangers/essen, toetsenisten en dirigenten op les gehad. Ik geef elke week aan 2 groepen les (gevorderden en beginners) over dit o-zo boeiende -maar helaas ook onbekende- onderwerp. Er staan hier 2 video-testimonials van (oud-)leerlingen. Veel leerlingen maken foto’s of audio-opnames tijdens de les.

Lesmateriaal

• ALGEMENE EENVOUDIGE MUZIEKLEER – Bernard Nelleke (ISBN90-71673-01-4), ong 20 euro
  • Div kopieen/aantekeningen uit POZZOLI, SWINGELINGSERIE (Rik Elings), VAN ‘T BLAD ZINGEN (Marie Egmond) etc.